1. Her bölüme çok hızlı göz atarak zihninizi bir süre sonra meşgul edeceğiniz bölüme ısındırın. Bu işlem soruların genel yapısını görmenizi, testin yapısındaki ve soru sayısındaki değişikliklere karşı
kendinizi yeniden düzenlemenizi sağlayacaktır.
2. Soruları hazırlayanların kendiniz gibi insanlar olduğunu unutmayın. Dolayısıyla bu insanların kafa kapısını anlamaya bakın. Bunu anlarsanız (empati) sorular size çok daha tanıdık gelecektir.
3. Soru kökünü okumadan, paragrafı okumak, cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına sıçramak sizi yanıltır.
4. Tahmin yürütmekle kafadan atmak aynı şey değildir. Hiç alaka kuramadığınız sorularda kendinizi
zorlamanızın bir anlamı yoktur. Bu durumlarda kafadan atmayın. Şıkları düşürdüyseniz, hele iki seçeneğe indirgediyseniz o zaman ilk aklınıza geleni işaretleyin. Genellikle doğru olmaktadır.
5. Soruların hepsi zor değildir. Hatta bazıları o kadar kolaydır ki, pimpiriklenir, bu kadar kolay olamazdı deyip olmayacak bir seçeneği işaretlersiniz.
6. Soruyu 20 saniye içinde anlamıyorsanız ya tekrar okuyun ya da diğer soruya geçin. Geçerken buraya
tekrar döndüğünüzde ipucu olabilecek bir işaret koyun. Bu sorunun çözümünü ikinci tura bırakın. Buna Turlama Tekniği diyoruz.
7. Soru kökünün veya soru metninin uzun olması genellikle sizi korkutur. Oysa ki bu durum hiç sorun
değildir. Soru kökünü iyi anlamaya çalışın. Unutmayın ki metnin uzun olması size sorunun daha
fazla ipucu veriyor olması demektir.
8. Soruyu okur okumaz doğru seçeneği görmeye bakın. Caydırıcı seçeneklere takılmamak için tüm
seçenekleri okuyun.
9. Soru soranların mantığına ne derece yakınlaşırsanız, onun gibi düşünebilme ve soru üretebilme yeteneğini geliştirmiş olursunuz.
10. Soru kökündeki olumsuz yargılar genellikle altı çizili verilir. Ancak buna rağmen düz mantık kurup
olumlu algılayan beynimiz yanlış seçeneği işaretler. Buna dikkat ediniz.
11. Soruyu okurken kalem kullanın, 1 + 1 kuralı çerçevesinde okuduğunuz sözcükten bir fazlasını görmeye çalışın ve kaleminizi oraya sürükleyin. Okuma hızınızı ciddi oranda arttığını hissedeceksiniz.
12. Her on soruda bir durup gözünüzü kapatın ve sadece burnunuzdan derin bir nefes alın. Birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş verin. Oksijen beynimize giden kan damarlarını genişletecek ve düşünme
gücü artacaktır.
13. Soruları kitapçık üzerinde çözün ve her çözdüğünüz sorudan hemen sonra cevabı optik forma işaretleyin. Kaydırma riskini azaltmış olacaksınız. Bu durumda zihninize bilinçli olarak kısa bir mola vermiş olursunuz.
14. Her soruya odaklanma sağlayabilmek için, soru kitapçığınızın kullanmadığınız tarafını arkaya doğru katlayıp ters çevirin.
15. Bir soruya takıldığınızda kafanızı ritmik bir şekilde müzik dinler gibi sallayın. Daha iyi odaklandığınızı göreceksiniz. Bazı sorular vardır ki ilk etapta konsantre olamayınca vakit geçer, sonra da ipin ucunu kaçırırsınız. Bu yöntem bu gibi durumlarda etkilidir.
Sınav anında bu saydığımız 15 maddelik test tekniği mantığı sizin işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Dikkat etmenizi öneriyorum.
Ramazan AVCI – Eğitimci Yazar
info@ramazanavci.com