Bazı öğrenciler “Nasıl olsa Türkçe biliyorum, fazla çalışmasam da olur.” gibi kendilerini tembelliğe sevk eden yanlış düşüncelere kapılıyorlar. Oysa Türkçe dersine ayrı bir önem gösterilmelidir. Çünkü Türkçenin iyi öğrenilmesi hem sınavlarda hem de hayatta başarı sağlayacaktır. Bir öğrenci bir taşla iki kuş vurmak istiyorsa, Türkçe dersine daha fazla çalışmalıdır. Türkçeyi iyi bilmemiz diğer branşlarda da fayda sağlayacaktır. Bir de Türkçe konuşmak, Türkçeyi ve onun kurallarını bilmek için yeterli değildir. Bu yüzden Türkçe dersi asla hafife alınmamalıdır. Üzerinde önemli durulmalıdır.
DERSTE
Türkçe dersi, derste anlaşılacak bir derstir. Öğrenci dersi dinlerken öğretmenin uyarılarını dikkate almalıdır. Önemli yerleri not etmeli, anlatılanların benzerlik ve zıtlıkları bir sistem dahilinde ilişkilendirilmelidir. Çünkü Türkçenin konuları birbirinden bağımsız değildir, bu nedenle bütün konular derste ilgi ile takip edilmelidir. Derste öğretmenin verdiği örnekler, öğrenilen konuların ince ayrıntılarını kavratmaya yönelik olduğu için bu örneklere öğrenciler çok dikkat etmelidir.
BİREYSEL
Bireysel çalışmalarda anlatılan konular belli aralıklarla tekrar edilmeli ve sorular çözülmelidir. Yanlış çözülen ve anlaşılmayan sorularla ilgili konu tekrarı yapılmalıdır. Kavram, yargı ve düşünce düzeyinde bireysel gelişimi sağlayacak çalışmalar yapılmalı, test kapsamları gözden geçirilmelidir. Çözülen soru sayısından çok, soru içeriklerine dikkat edilmelidir. Anlatılan konunun tüm özelliklerini kavratıcı niteliklere sahip sorulara ağırlık verilmelidir.